2009. július 28., kedd

Milyen színű legyen a nappali?


Milyen színű legyen a nappali?


Ma ismét megtörtént az, ami már gyakran előfordult velem: amikor beszélgetés közben kiderül, hogy lakberendezéssel foglalkozom, ismerősök és ismeretlenek leggyakrabban ezt a kérdést teszik fel: - Te úgyis lakberendező vagy, szerinted milyen színre fessem a nappalimat? ( hálót, gyerekszobát, tetszés szerint...) Eleinte furcsa volt, hogy mindig ez a kérdés merül fel, talán egy kicsit bosszantott is, de tudom, nem egyszerű dolog kiválasztani a megfelelő színeket.


Egy új szín drámai változást okozhat, ezért a jó színválasztás rendkívül fontos.


Mindannyian figyelemmel kísérjük a divatos irányzatokat, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy nekünk magunknak kell jól érezni magunkat az adott enteriőrben.


Mindenek előtt azt kell tisztáznunk, hogy milyen célra használjuk a helyiséget, melyik nap- szakban tartózkodunk ott a legtöbbet. Fontos az is, hogy ki használja (gyermek, felnőtt, nagyszülő, esetleg mindannyian). Milyen a tájolása, mennyi természetes fényt kap? Milyenek a meglévő bútorok, és milyen színek vannak a szomszédos helyiségekben.


Amikor hozzáfogunk egy helyiség színösszeállításának megtervezéséhez, mindig vegyük figyelembe a természetes fényeket is. Egy északi fekvésű szobába tanácsos meleg színeket alkalmazni, ugyanakkor egy déli, délnyugati tájolású helyiséget 2-3 C fokkal is hűvösebbnek érezhetünk a valóságosnál, ha hideg színeket alkalmazunk.


A különböző színek különféle érzelmeket váltanak ki belőlünk, szimbolikus jelentésük van. Sokszor elgondolkozom, hogy vajon a vörösre festett hálószobában (amit gyakran láthatunk különböző lakberendezési lapokban) hogy tudnak pihenni tulajdonosaik. A vörös szín ugyanis izgató, aktivitásra késztet, emeli a pulzusszámot, a vérnyomást. Nagy felületen szinte elviselhetetlen, idegessé, nyugtalanná tesz.


Jó tehát utána nézni a színek érzelmeinkre gyakorolt hatásának, hogy tudatossá tehessük színválasztásunkat.


Ja, és a kérdés nem az, hogy milyen színű legyen a fal, hanem, hogy milyen színösszeállítást alkalmazzunk a helyiségben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tetszett a bejegyzés? Mondd el, mire gondolsz!