2009. október 13., kedd

Őszi színek a lakásban

Az ősz színei a lakásban


Olyan hirtelen köszöntött be az ősz, hogy a kiskabáttal egy időben a meleg takarókat is elő kellett venni a szekrényből. Hogy otthonunk hangulatát is melegebbé varázsoljuk, használjuk a színek erejét.Azt mindenki tudja, hogy a meleg színek jótékonyan befolyásolják hőérzetünket, de nem mindegy, hogy mely árnyalataikat használjuk.

Ősszel a természetben előforduló színek a termések, falevelek színei: a vörös, az okker, a rozsda, a mahagóni, a fenyő- és olívzöld, a püspöklila. Képzeljük magunk elé a rozsdavörös levelek közül kikandikáló szőlőfürtöket, a tálban pirosló almákat, a dísz- és sütőtökök meleg sárgáit.

Ezeket a színeket alkalmazzuk otthonunkban is.

Cseréljük le könnyű nyári függönyeinket és tegyünk föl egy vastagabb kelméből készült sötétítő függönyt. Ez melegebb hatást kölcsönöz, azonnal meghittebb lesz a helyiség, és - nem utolsó sorban - a huzattól is megvédhet. Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott textil színárnyalata összhangban legyen meglévő bútorainkkal, falszíneinkkel.

A függöny anyagából készülhetnek párnák a kanapéra. Előkerülhetnek a vastagabb szőnyegek is, és esténként gyújtsunk illatgyertyákat, pl. fenyő, narancs, vagy erdei gyümölcs illatút.

Tippek színpárosításokhoz:  1. okker vagy kukoricasárga + szederpiros, kékszőlő
  2. rozsda vagy rézvörös + petrolkék,
  3. téglavörös vagy narancsrózsaszín + olívzöld, fenyőzöld

Vigyázzunk az arányokra!

Minél intenzívebb egy színárnyalat, annál kisebb felületen alkalmazzuk! Például a sárga a lilával kb. 1:3 arányban mutat jól, ugyanakkor a bíborvörös a zölddel 1:1 arányban párosítható, mivel mindkettő egyforma intenzitású.

Nem mindenki kedveli az ősz színeit, és ez így természetes. Alkatunktól függ, mely színek társaságában érezzük jól magunkat. Ne féljünk kisérletezni, de ügyeljünk az arányokra és válasszuk ki a textileket, mielőtt hozzákezdünk a falfestéshez!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tetszett a bejegyzés? Mondd el, mire gondolsz!