2010. január 30., szombat

Lámpamustra

A világításnak a lakásban végzett állandó és alkalomszerű tevékenységeket egyaránt ki kell szolgálnia. A világítótestek formája, a bennük lévő izzók erőssége és színárnyalata együttesen formálja  látási körülményeinket, szolgálja, vagy rontja komfortérzetünket. A jól megválasztott világítás barátságos légkört biztosít étkezéshez, baráti beszélgetéshez, segíti a koncentrálást szellemi tevékenységnél, és biztosítja a pontos munkavégzést.
Nem mindegy tehát, hol, mivel világítunk.
A lakberendezési munka fontos része a világítási terv elkészítése. Ebben pontosan, - a berendezési tervnek megfelelően - kell bejelölni az általános, a helyi vagy funkcionális,  a hangulatvilágítás, a dekorációs világítás helyét, és azt, hogy melyik fény honnan legyen kapcsolható. Fontos megjelölni az elektromos dugaljak helyét és számát is, hiszen előfordul, hogy egymás mellett  többre  is szükség van. Amennyiben nem a lakberendezési elvárásoknak megfelelően  készül a világítás kialakítása, az a későbbiekben sok bosszúságot okozhat.
Ezeket a gyönyörű Tom Dixon lámpákat
már Budapesten is meg lehet vásárolni.
Építkezés, lakásfelújítás előtt tehát mindig át kell gondolni, mi hová kerüljön,  de festés előtt is adódik alkalom a korrigálásra.

Artemide
A helyiségek használatából kiindulva kezdjük a tervezést.
Louise Pulden


Minden helyiségben szükség van általános világításra, ami lehet a szoba közepén lévő mennyezeti lámpa, de lehet süllyesztett halogén, vagy fríz mögé rejtett fénycsöves világítás is.  A helyi, vagy funkcionális világítás kialakításához gondoskodjunk csatlakozóhelyekről. Az olvasó és asztali lámpák helyét is pontosan meg kell határoznunk.A hálószobában az ágy melletti olvasólámpák, a dekorációs és polcvilágítás halogén, vagy LED legyen. Jó megoldás, ha a mennyezeti világítás az ágy mellől is kapcsolható.


Foscarini

Az étkezőasztal fölé mindenképpen kerüljön világító test, akár több is, és az sem baj, ha a magassága állítható, a  konyhában pedig ne feledkezzünk meg a pult megvilágításáról, amit a fölső szekrény aljába szerelt lámpákkal oldhatunk meg.
Fontos még a fürdőszoba jó látásviszonyainak kialakítása: az általános világításon kívül a tükör két oldalára is kerüljön fényforrás, itt azonban ügyelni kell a fröccsenő víz miatti IP  védelemre.
A korszerű lakberendezésben elterjedt megoldás ún. világítási képek kialakítása. Ekkor meghatározhatjuk, hogy egy gomb megnyomásával mely lámpákat tudjuk egyidejűleg felkapcsolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tetszett a bejegyzés? Mondd el, mire gondolsz!