2010. március 9., kedd

A lakberendező munkája, mint szellemi termék

Ma reggel az alábbi levelet találtam a fiókomban, amit  örömmel kezdtem el olvasni:

"Kedves Tribikné Deák Anna!


A 2008. augusztusi Széplak folyóiratban bemutatásra került egy ház Csipetnyi Toszkána néven, melynek Ön volt a lakberendezője. Nagyon szép munka, többször előveszem ezt az újságot. 

Megvásárolt házunkban egy kandallót szeretnénk átépíteni, az Ön által megálmodott stílusban. "
:)))

Igen, itt még mosolyogtam. Aztán kezdett el lefelé görbülni a szám. :((

"Bár határozott elképzelésünk van hozzá, de sajnos nem találjuk a megfelelő szakembert a kivitelezéshez. Az Ön kandallója nagyon szépen van megépítve, ezért érdeklődnék, hogy lenne-e lehetőség, hogy elküldje számunkra a kandalló építő elérhetőségét.
Köszönettel,
..."
Ez persze nem egyedi eset, nekem sem ez volt az első ilyen levél, amit kaptam. Mégis, mivel    nem hagyott nyugodni a dolog, és reggel a futópadon időm is volt elmélkedni egy sort ezeken a dolgokon, most megosztom Veletek a gondolataimat.  (Vagy csak magammal? )
Ez a kandalló nem egy különleges darab, de  sok pozitív visszajelzést kaptam róla, és igazság szerint nekem is tetszik.


Ide lett kitalálva, ebben a környezetben mutat jól, ezekkel a méretekkel, ezekkel a színekkel. Ha ezt a kandallót egy olyan lakásban építik fel, ahol mondjuk  2.70 m a belmagasság, kevés a fény, és sehol máshol nem jön vissza az ürömi kő burkolat, az hogyan fog mutatni?

                                                                

     Ürömi kővel   burkolták  a ház bizonyos részeit,
     és a nappaliban is megjelenik még egy falon.Vajon elégedettek lesznek vele? Nem fogja agyonnyomni a teret? Nem lenne jobb, ha abba a miliőbe készülne egy terv, ami tökéletesen illene az adottságokhoz, stílushoz, a bútorzathoz?

De igen, jobb lenne.

Számomra is, hiszen nem "nyúlnák le" az ötletemet, a kandalló építő számára is, hiszen nem neki kellene kitalálnia a dizájnt, elég lenne az építésssel és az előírások betartásával fogalkoznia (változtak a kivitelezőkre vonatkozó jogszabályok!), és jó lenne a Megrendelő számára is, hiszen biztosan azt kaphatná, amire vágyik.

Addig azonban, amíg a kivitelezők "fényképről" is dolgoznak, a Megrendelők a tervezőtől kérik el a kivitelező elérhetőségét, hogy őt megkerülve használják fel a terveit, sok csodát nem várhatunk. Igazából nem is azt várok, csak  remélem,  a kivitelezőkben is felmerül, hogy megértessék megrendelőikkel a tervezés fontosságát.

És nem csak azért, mert mi ebből élünk.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Anna!
    Teljes mértékben megértelek. Nálunk is elég gyakori eset, hogy megtervezek egy konyhát beépítjük, majd a többi egyedi bútort már "csak" az asztalossal készítteti el a vevő. Csak annyit lehet tenni, hogy sokszor elmondjuk, amit most te itt leírtál és bízunk benne, hogy legközelebb másképp lesz. Most megyek és megnézem azt a lakást a Szép Lakban. Üdv.

    VálaszTörlés

Tetszett a bejegyzés? Mondd el, mire gondolsz!