2019. május 27., hétfő

Egészségügyi Központ felújítása Százhalombattán






2018. tavaszán kaptam megbízást a Százhalom Egészségügyi Központ felújításának megtervezésére.

A feladatok a következők voltak.

- Recepció homlokzatának frissítése,  belső kialakításának áttervezése
- Előtér (recepcióval szembeni fal) funkció váltása, otthonossá, barátságosabbá tétele
- Laboratórium homlokzatának áttervezése
- Az intézmény világítási képének frissítése design elemekkel
- Irattár előtti váróterem részre berendezési, dekorálási javaslat kidolgozása
- Emeletre vezető lépcső és korlát felújításának megtervezése
- Növényszigetek, hangulati elemek, dekoráció tervezése
- Színtanácsadás falak, korlátok, dekorációs elemek vonatkozásában

A munka összetettsége és a kivitelezés határidejének tarthatósága miatt Oláhné Tóth Ilona lakberendező kolléganőmmel fogtunk hozzá a tervezéshez, majd  elkészítettük az előzetes kalkulációt is.

A tervek elfogadása után kezdődhetett is a kivitelezés, ami a lépcső felújításával indult.

A meglévő lépcső hibái javításra kerültek, majd vegyszeres tisztításon esett keresztül. A festett fém lépcső korlátok és fa takarólécek helyére rozsdamentes acélból készült fogódzók és takarások készültek. Az emeleti lépcsőfordulókba egyedi dekorációs elemek készültek: a rozsdamentes acél keretek üvegbetéteire
növényi indákat ábrázoló fóliákat ragasztottunk.

Ilyen volt:


A felújított lépcső:



Egy növénysarkot is kialakítottunk:


Közben készült a világítás felújítása is. A mennyezeti beugrók oldalfalai sárga színezést kaptak. Középre gipszkartonból "dobozok" készültek, mely dobozok aljára kerültek az új LED-es világító testek, amelyek így 30 cm-rel lejjebb kerülve jobb megvilágítást eredményeznek. A dobozok oldalain RGB színváltós LED szalagok futnak körbe.

Előtte:


 Utána:


A recepció felújításával folytattuk a munkát.
A közlekedő felőli falat lebontottuk. Az új fal Ytongból és gipszkartonból készült el, és 65 cm-rel került beljebb a térbe, így tágasabb belső teret hoztunk létre. Az ügyfél forgalmat hármas osztású, középen fix, két oldalt feltolható ablakok segítik. 

A falakra spanyol burkolólapok kerültek (APE Dorian Brown rect. és APE Materia Decor, Materia Silver), új felirat és dekor-világítás teszi frissebbé a látványt.

Ilyen volt:

Ilyen most:





Megújult a belső tér is. Új bútorok készültek, az íróasztalok egy dobogóra kerültek, amely alá padlófűtést szereltünk.  Kicseréltük a mosdót is.

Ilyen volt:




Ilyen most:




Mutatok egy látványtervet is, bár történtek változások a kivitelezés során:




A recepcióval szemközti fal is sokat változott.

Az eligazító táblát áthelyeztük a lift és a gyógyszertár közötti falszakaszra.
A falat a recepciónál és a növénysaroknál is alkalmazott spanyol lapokkal burkoltuk és fali lámpákkal világítottuk meg. A fal elé lézerrel vágott fém dekorációs elemek készültek, mögöttük LED szalag világítással. A színek itt is változtathatók. A növényeket itt is - mint az emeleti növénysarokban - türkiz színű kerámia kaspókba helyeztük el.

Előtte:


Utána:




A recepcióhoz hasonló új ruhát kapott a laboratórium is:

Ilyen volt:


Ilyen lett: 




A folyosókra is kerültek növények -  rossz fényviszonyok miatt selyemfákat vásároltunk -, és a fogasokat is színben harmonizáló darabokra cseréltük.




2016. október 28., péntek

Ilyen volt - ilyen lett, galéria építéssel.





Ismeretségünk megbízóm Story TV-s korszakától származik, a Lakosztály című műsorában készített velem riportot egy lakásbemutató kapcsán. Azóta  eltelt néhány év, ő már új vizekre evezett, és most, nagy örömömre,  saját stúdiója berendezési terveinek elkészítése miatt keresett meg.




A tervek idejében elkészültek, ám a kivitelezéssel sajnos akadtak gondok, így 5 hetes csúszással tudott csak megnyitni a stúdió. Ez a poszt még a teljes bútorozás előtt készült, de igyekszem majd pótolni a hiányzó fotókat, reményeim szerint profi fotókkal. Amiket itt láttok,  csak az én telefonos ügyeskedéseim.

Megbízóm tehát, a Szalon   részére egy III. kerületi  2 szobás lakást vásárolt meg, ami - bár átesett már egy felújításon - semmiképpen nem felelt meg az elképzeléseinek.


Az előző tulajdonos az előszobában rendezett be egy  " fürdőszobát", ami tulajdonképpen egy sarokba állított zuhanykabinból és egy mosdóból állt, mindenféle szeparálási megoldás nélkül. Ennek természetesen mennie kellett.



A belső szobában lévő  galéria jó állapotban volt, ezt semmiképpen nem akartuk megszüntetni, de nem illett a stílusba, és a nyitottsága is zavaró volt, ezért erre gipszkarton borítást terveztem, a fa- szerkezetek  pedig fehér színt kaptak. 





Felújításra szorult a WC, nem volt benne fűtés, és ki kellett alakítanunk egy új fürdőszobát is, amit a régi konyha helyén valósítottunk meg.


A konyha tehát   új helyre került, így mindezek a változtatások  komoly víz-, gáz- és villanyszerelési munkákat igényeltek. 


Az elképzelt, megvalósítandó stílus vintage-ként indult, de a tervezés folyamán egyre inkább körvonalazódott, hogy a tulajdonos ennél letisztultabb enteriőrt szeretne, így végül egy skandináv jegyeket magánhordozó, kissé  eklektikus enteriőrt terveztem. 

Több hangulatmontázst is készítettem,
ablakfülkével, álkandallóval,  és csigákkal, végül ez lett a befutó az igazán látványos posztertapéta miatt.



A mozaik a fürdőszobába lett beépítve, a textilből a római roló készül majd. 


 A berendezési alaprajzon jól érzékelhető, hogy egy leválasztott lakásról van szó,  ahol bizony 5-7 cm-es válaszfalakkal szembesültünk. A  vezetékek vésésekor sikerült átkukucskálni a szomszédokhoz is, ami a javítások elvégzése miatt pluszköltségekkel járt. Nem ért annyit a látvány :(


A stúdió nem lakás céljára szolgál, de alkalmi jelleggel biztosítania kell 4-6 fő részére az alvási lehetőséget, ezért az új kialakítású fürdőszoba fölé építettünk még egy galériát,  ami állva is kényelmesen használható. 

Terv:




Renderelt látványterv:


látványterv


Megvalósult  berendezés egyelőre páraelszívó nélkül. A konyhabútort a Buratino Design Bútorstúdió készítette.
A padlóra 4 mm vastag vinyl burkolatot választottunk.


Terv:
Fotó:

 A Franta Ági tervezte lámpák is a helyükre kerültek.




További rajz a galériáról, ahol majd egy franciaágy és egy kis asztal kerül elhelyezésre. 


A belső szobában lévő galéria új ruhában, terven:



A valóságban, egyelőre bútorok nélkül:



Más nézetből tervben:



Fürdőszoba terveken:


Mivel a födémben nem lehetett elvezetni a szennyvízcsövet, az új fürdőszobába darálós WC került. 


WC látványterve:


Előszoba látványtervei:

Mágnes- és krétafal:


 A kazán elrejtése:
tribikart.hu

tribikart.hu


Az első látvány, amikor belépünk (terv):

tribikart.hu

Ami megvalósult:



A projekt tehát még nincs "lefutva", hozok még fényképeket.

Addig is nézzétek meg, mivel foglalkozik a stúdió tulajdonosa,  milyen foglalkozásokra tudtok bejelentkezni a Montorffy Motivációs Szalon -ba. Remélem, otthonosnak találjátok.